Zapraszamy na Mszę św. dziękczynną za Pola Nadziei

Serdecznie zapraszamy na Mszę św. do kieleckiej Katedry w dniu 18 czerwca 2020 r. o godz. 12. Pod przewodnictwem biskupa Andrzeja Kalety modlić będziemy się w intencji podopiecznych Hospicjum Stacjonarnego i Domowego im. św. M. Teresy z Kalkuty w Kielcach oraz za wszystkich wspierających ideę hospicyjną. W tym modlitewnym spotkaniu chcemy podziękować Bogu za Pola Nadziei 2019/20, które zostały zainaugurowane w październiku ub. roku. Wtedy to w uroczysty sposób na rabatach w Kielcach i w wielu miejscowościach naszej diecezji posadzone zostały żonkile – symbol życia i nadziei. Żonkilowe cebulki obumarły w ziemi, by wiosną wydać piękny, żółty kwiat. W ramach kampanii odbyło się wiele spotkań edukacyjnych, koncerty, turnieje charytatywne, zbiórki walentynkowe. Od marca, z powodu epidemii koronawirusa, nie mogły już być organizowane zbiórki uliczne i imprezy plenerowe, kwesty przy parafiach, nie można też było angażować wolontariuszy do takich działań. Pola Nadziei przeniosły się do internetu, gdzie odbywają się zbiórki on-line, a wolontariusze prezentują rozmaite flimiki, piosenki, pokazy. Wszystko po to, by wesprzeć chorych w Hospicjum.

Uczestnicząc w Eucharystii chcemy podziękować Bogu za Pola Nadziei 2019/20, za osoby pomagające kieleckiemu Hospicjum, za wolontariuszy, księży, nauczycieli i uczniów oraz instytucje wspierające. Modlitwą chcemy otoczyć personel medyczny Hospicjum, który w tych szczególnych czasach, z oddaniem służy naszym podopiecznym. Szczególną pamięcią modlitewną obejmujemy chorych, to oni mają uprzywilejowane miejsce w sercu Jezusa i w naszych sercach.

Zapraszamy do wspólnej modlitwy personel Hospicjum, wolontariuszy, księży, nauczycieli, wolontariuszy, darczyńców, przyjaciół i wszystkich którym bliska jest idea hospicyjna.