Festyn Rodzinny przy parafii w Chełmcach

„To bardzo udana impreza! Dopisała pogoda. Parafianie i goście również dopisali. Festyn sprawił, że ludzie poczuli się wspólnotą. Miałem szansę wieli spotkań i rozmów w innej niż zazwyczaj atmosferze” – tak o pierwszym Parafialnym Festynie Rodzinnym wypowiedział się ks. proboszcz parafii Chełmce.

A festyn odbył się 11 czerwca 2017r., w niedzielę, w godzinach 13.00 – 16.30, przy kościele parafialnym w Chełmcach. Współorganizatorem pikniku było Caritas Diecezji Kieleckiej. W ciągu całej niedzieli odbyła się zbiórka na stacjonarne hospicjum św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach. W czasie trwania festynu można było złożyć ofiarę na w/w cel. Uroczystego otwarcia festynu dokonał gospodarz parafii ks. Stanisław Malec. Na scenie nieprzerwalnie przez 3,5 godziny trwały występy artystyczne. Wystąpiły dzieci ze szkół z Oblęgorka, Porzecza, Chełmiec i Brynicy. Prezentacje uczniów cieszyły się bardzo dużą oglądalnością i sporym zainteresowaniem. Dodatkową atrakcją był występ zespołu ludowego „Macierzanki” z Miedzianej Góry oraz orkiestry dętej ze Strawczyna. „Wspaniałe występy zespołów. Z przyjemnością ich słuchałem. Zespół ludowy i orkiestra ze Strawczyna po prostu mnie zachwyciły” – przyznał mieszkaniec z Oblęgorka.

Atrakcją festynu były również pokazy strażackie. Niezawodną grupą strażaków okazali się druhowie z Brynicy i Chełmiec, którzy bawili ludzi podczas imprezy, ale też pomagali przy organizacji festynu. Dużym zainteresowaniem wśród dzieci i młodzieży cieszył się wóz policyjny. Policjanci z Komendy Wojewódzkiej z Kielc rozdawali gadżety, opowiadali o bezpieczeństwie na drodze i o pracy w policji. Od czasu do czasu słychać było syreny policyjne, które tym razem nie były wezwaniem do akcji lecz ciekawym i atrakcyjnym pokazem.

W czasie festynu nikt nie był głodny, a to za sprawą stołów wiejskich, gdzie nie brakowało pierożków, sałatek, ciast, a nawet pieczonego chleba ze smalcem. Stoły z jadłem przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich Brynicy i Porzecza, a także Stowarzyszenie Skałka z Oblęgorka i Stowarzyszenie Jagienka z Oblęgorka. Przy stoisku grillowym można było spożyć kiełbaskę lub kaszankę. Był też stolik kawowy, gdzie po obfitym posiłku, w kawiarnianej atmosferze można było napić się kawy z ekspresu. W tym czasie dzieciaki mogły zajadać watę cukrową, bądź skorzystać z kącika zabawy lub namiotu plastycznego. Jedna z mam przyznała: „To bardzo miłe, że mogę spokojnie napić się kawy, gdy w tym czasie moje dzieci są zaopiekowane przez fachowców”. Dzieci miały też dużo radości przy stoisku zorganizowanym przez wolontariuszy z Diecezjalnego Centrum Wolontariatu. Malowanie twarzy, baloniki – zwierzątka, żółte balony, pokaz baniek – no niektóre z atrakcji. „To była wspaniała zabawa! Lubię takie imprezy! Kiedy będzie następna?” – mówiły dzieci. Obok sceny znajdowało się też stoisko z rękodziełami, które przygotowała katechetka, p. Joanna Jaworska ze szkoły z Brynicy. Kubki, filiżanki, flakoniki, żonkile – wszystkie wykonane ręcznie, artystycznie ozdobione wzbudziły zachwyt i podziw dla wykonawców. Obok każdego stoiska stała puszka, do którego można było złożyć ofiarę na hospicjum w Kielcach, taki był bowiem cel festynu.

Główni organizatorzy festynu: ks. proboszcz i katecheci parafii Chełmce: p. Joanna Jaworska, p. Małgorzata Masłowska, p. Dariusz Kurpiński i p. Zbigniew Wójcik, serdecznie dziękują za przybycie i włączenie się w organizację pikniku:

• Dyrektorowi Caritas, ks. Stanisławowi Słowikowi
  • Wójtowi gm. Strawczyn, p. Tadeuszowi Tkaczykowi
  • Dyrektorowi Centrum Sportowo – Rekreacyjnego, p. Maciejowi Lewandowskiemu
  • Dyrektorom i nauczycielom ze szkół: Oblęgorka, Porzecza, Chełmiec i Brynicy
  • Kołom gospodyń i stowarzyszeniom, za przygotowanie stoisk
  • Straży i policji.

Organizatorzy dziękują również sponsorom. Dzięki ich wsparciu finansowym impreza była możliwa do zorganizowania.

• Firmie „Drogosz”
  • Firmie „Albud”
  • p. Marzenie Gaweł – właścicielce sklepu
  • p. dyr. Halinie Sukiennik
  • ks. Szymonowi Usarz
  • p. Rafałowi Szczerek – Firma RIM Montaż Serwis
  • p. Katarzynie Kaczmarek
  • p. Marzenie Staniec – Prezesowi Stow. „Edukacja i Rozwój”, Porzecze
  • p. Ryszardowi Kasprzykowi – Prezesowi Stow. na Rzecz Rozwoju Wsi Porzecze „Przyszłość”
  • pp. Jadwidze i Czesławowi Drogoszom – właścicielom Sklepu Wielobranżowego w Porzeczu, sołtys Porzecza
  • p. Milenie Drogosz z mężem – Stomatolog Mil-Dent Porzecze-Kielce
  • pp. Sylwii i Dariuszowi Ernestowicz, usługi spawanie, Porzecze
  • p. Justynie Pobocha – sklep „AS”, Porzecze
  • p. Grzegorzowi Zapała z żoną – Elektronika Aut, Bugaj
  • p. Tomaszowi Szyszka z żoną – Sklep Wielobranżowy, Bugaj
  • Piekarni ANGELINA
  • Firmie wędliniarskiej ZYCHOWICZ
  • P. Andrzejowi Paździerz – dyrektorowi BCK w Piekoszowie

Serdecznie dziękujemy za wsparcie i zaangażowanie w Festyn Rodzinny. Zebrana podczas festynu kwota w wysokości 6607,47 zł zostanie przeznaczona na zakup wyposażenia do hospicjum. To niezwykle piękny gest, za który jesteśmy szczególnie wdzięczni. Mamy nadzieję, że do zobaczenia za rok!