Bo dobrze jest być dobrym! Zoom na Hospicjum!

Po wakacyjnej przerwie wracamy we współpracy z wolontariuszami, placówkami edukacyjnymi i parafiami do energicznych działań na rzecz kieleckiego Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty. Pacjenci potrzebują naszej szczególnej uwagi i obecności, placówka w trudnych ekonomicznie czasach potrzebuje wsparcia finansowego, a my wszyscy w obojętniejącym świecie bardzo potrzebujemy wyobraźni miłosierdzia.

Dlatego 6 października b.r. uroczystą inauguracją zaczynamy kampanię Pola Nadziei 2022-23. Przez kolejne 10 miesięcy będziemy odwiedzać szkoły promując ideę hospicyjną i wolontariat, kwestować, organizować konkursy dla dzieci, ale przede wszystkim poprzez wolontariat towarzyszący, koncerty, festyny, świąteczne życzenia okazywać troskę i bliskość Pacjentom naszego Hospicjum.

W tej kampanii będziemy także promować uruchomiony ostatnio portal Hospicjowo – wirtualną przestrzeń dla sympatyków idei hospicyjnej Caritas, dedykowany wszystkim hospicjom Caritas w Polsce. Portal będzie się rozwijał i rósł, ale już dziś znajdą tam potrzebne informacje osoby rozważające zaangażowanie w wolontariat hospicyjny, rodziny potrzebujące pomocy w żałobie, darczyńcy chętni wesprzeć hospicja finansowo, wszyscy zainteresowani tym, na czym – oprócz opieki medycznej – polega posługa hospicyjna i tym, co ważnego dzieje się w placówkach hospicyjnych.

O portalu, naszych działaniach i ich znaczeniu będziemy mówić w czasie inauguracji. Zaczynamy Mszą świętą o godzinie 12.00 w kościele św. Franciszka z Asyżu w Kielcach. Po niej przewidujemy spotkanie informacyjne w parafialnej auli, a następnie wspólne tradycyjne zasadzenie cebulek żonkili – symbolu kampanii – na rabacie przy ul. Warszawskiej. Na koniec, zapraszamy gości na ciepły poczęstunek.

Zapraszamy serdecznie na inaugurację i do udziału w całej kampanii. Niech Pola Nadziei rosną nie tylko na rabatach, ale przede wszystkim w naszych sercach, czyniąc je dobrymi. Bo dobrze jest być dobrym!