Podsumowano kampanię Pola Nadziei 2014/15

Podsumowano kampanię Pola Nadziei 2014/15Dnia 18 czerwca br. w Domu Środowisk Twórczych w Kielcach odbyła się gala wieńcząca V edycję kampanii Pola Nadziei 2014/15 organizowanej przez Caritas Diecezji Kieleckiej. Kampania, której symbolem jest kwitnący żonkil, ma na celu uwrażliwienie społeczeństwa na potrzebę troski o ludzi chorych terminalnie i zbieranie środków na działalność Hospicjum im. Bł. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach. W Pola Nadziei zaangażowało się 40 szkół z Kielc i Powiatu Kieleckiego, w których prowadzono konkursy oraz zajęcia edukacyjne o tematyce hospicyjnej. Podczas gali podsumowano działania związane z tegoroczną akcją, nagrodzono zwycięzców konkursów oraz wyróżniono wolontariuszy i szkoły szczególnie zaangażowane w Pola Nadziei.  Oprawę artystyczną zapewnili wychowankowi i instruktorzy Młodzieżowego Domu Kultury w Kielcach.

Gośćmi uroczystości byli: Senator RP Krzysztof Słoń, Poseł RP Renata Janik, Świętokrzyski Kurator Oświaty Małgorzata Muzoł, Dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego Renata Segiecińska, Dyrektor Oddziału PFRON w Kielcach Jadwiga Irla oraz zastępca Dyrektora MOPR w Kielcach Anna Gromska.

W konkursie plastycznym „Żonkilowa moda” w kategorii szkół podstawowych nagrody otrzymali:

I – IDALIA MASTALERZ – kl. V, Zespołu Placówek Oświatowych w Oblęgorku

II – GABRIELA BŁASZCZYK –  kl. V, Zespołu Placówek Oświatowych w Oblęgorku

III – PATRYK SALAMON – kl. V, Szkoły Podstawowej nr 18 Kielce

W  konkursie plastycznym „Żonkilowa moda w kategorii gimnazjów nagrodzono:

I- ALEKSANDRA KOWALCZYK – kl. II, Gimnazjum w Piekoszowie

II – KAROLINA RUDKIEWICZ – kl. II, Gimnazjum w Piekoszowie

III – MAGDALENA PALACZ – kl. I gimnazjum, Zespołu Placówek Oświatowych w Oblęgorku

W konkursie plastycznym Projekt gadżetu promującego akcję Pola Nadziei  wyróżnienia otrzymali AGNIESZKA SROKA –  kl. II, Gimnazjum w Kajetanowie oraz ALEKSANDRA PIŁAT –  kl. II, Niepubliczne Gimnazjum w Krynicy.

W konkursie literackim „Nadzieja nieodłącznym elementem życia”  w kategorii szkół gimnazjalnych wyróżniono NEL JASS  – kl. I, Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II w Samsonowie oraz DAMIANA PRUSA– kl. I, Gimnazjum nr 2 w Oblęgorku.

Szczególne wyróżnienie ANIOŁ NADZIEI Z ŻONKILEM odebrała p. Renata Walęcka- Dyrektor VI Liceum Ogólnokształcącego im. J. Słowackiego w Kielcach za aktywny udział uczniów szkoły i zaangażowani w kwestach na ulicach Kielc, galeriach handlowych i pod kościołami. Dzięki inspiracji katechety p. Piotra Kokockiego uczniowie zorganizowali też kiermasz bożonarodzeniowego oraz zbiórkę artykułów spożywczych i środków czystości na rzecz Hospicjum w Kielcach.

Dla laureatów konkursów nagrody ufundowali: p. Poseł Renata Janik, p. Kurator Małgorzata Muzoł oraz Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Caritas Diecezji Kieleckiej składa serdeczne podziękowania  fundatorom nagród, firmom, które wspierały kampanię, szkołom, parafiom a przede wszystkim wolontariuszom, którzy z wielkim oddaniem posługiwali podczas zbiórek, festynów i innych akcji związanych z przeprowadzeniem tegorocznych Pól Nadziei.

ZOBACZ GALERIĘ