Uczniowie z Bęczkowa pomagają naszemu Hospicjum

W ramach akcji „Pola Nadziei” 2020/2021, Szkoła Podstawowa w Bęczkowie ogłosiła  w listopadzie 2020 r. konkurs na najpiękniejszą ozdobę świąteczną. Odzew ze strony uczniów i ich rodziców przeszedł najśmielsze oczekiwania. W akcji wzięło udział 76 uczniów (niektórzy przygotowali po kilka ozdób). Stanęli oni przed trudnym wyborem zwycięzcy. „Poprosiliśmy kilka osób o pomoc, ale nikt nie chciał podjąć decyzji, która praca jest ładniejsza: ta wykonana wspólnie przez całą rodzinę, czy ta zrobiona rączkami dziecka. Wszystkie były cudowne i przepiękne” – mówi Justyna Pawełoszek opiekun wolontariuszy.

Ozdoby wykonane przez dzieciaczki zostały rozprowadzone jako cegiełki pod kościołem Św. Jana z Dukli w Bęczkowie, a dochód  został przekazany  na rzecz Hospicjum im. Św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach.  „Piękne ozdoby wykonane przez dzieci zakupili również pracownicy Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach (II Oddział Chorób Dziecięcych, Pododdział Infekcyjno- Neurologiczny) wspierając w ten sposób akcję” – dodaje Justyna Pawełoszek.  Łącznie zebrano 1320 zł.

Serdecznie wszystkim dziękujemy za udział w tej pięknej akcji. Ukłon w stronę szkolnych wolontariuszy, którzy jak zawsze nie zawiedli i pomagali w realizacji dzieła miłosierdzia.